Udlandet tager teten med
aktie crowdfunding

Tekst: Eline Holm

Crowd Funding. Internet Concept.

De lovgivningsmæssige rammer for aktie crowdfunding er på plads flere steder i udlandet. Men i Danmark spænder loven stadig ben for den alternative form for kapitalfremskaffelse.

Michael Eis, stifter af Crowdinvest og Dansk Crowdfunding Forening.

Michael Eis, stifter af Crowdinvest og Dansk Crowdfunding Forening.

Lande som Sverige, Italien, Frankrig og senest England har via lovgivningen åbnet op for, at iværksættere kan fremskaffe kapital til at realisere deres ideer via aktie crowdfunding. Men den alternative måde at give virksomheder luft under vingerne på er stadig ikke en mulighed i Danmark, hvis donorerne skal have aktier til gengæld for den økonomiske indsprøjtning. Det ser Michael Eis, stifter af Crowdinvest og Dansk Crowdfunding Forening som et stort problem.
”Så længe rammerne ikke er der i Danmark, er risikoen, at virksomhederne i stedet starter op i f.eks. Sverige. På den måde går Danmark glip af nye virksomheder, nye arbejdspladser og i sidste ende skatteindtægter,” mener Michael Eis, som peger på, at aktie crowdfunding kan være et middel i kampen for at slippe ud af den kapitalmæssige stilstand, vi befinder os i, hvor bankerne er tilbageholdende med at låne penge ud.
Michael Eis erkender, at vores egen lovgivning på et tidspunkt vil blive overflødiggjort af, at der kommer EU-regler på området. Men hvis vi i Danmark vil have mulighed for at præge de rammer, som EU kommer til at sætte, gælder det om at komme i gang.

Christian Walther, formand for Dansk Iværksætter Forening.

Christian Walther, formand for Dansk Iværksætter Forening.

Samspil med den klassiske investor
Hos Dansk Iværksætterforening er der dog ikke den store bekymring for, at medlemmerne endnu ikke kan benytte sig af aktie crowdfunding på dansk jord. Formand Christian Walther, som er administrerende direktør i Vidensbanken A/S, ser ikke noget problem i, at vi i Danmark afventer, at udlandet og EU tager førertrøjen på i forhold til at bestemme regelsættet for finansieringsmetoden. Samtidig afviser han, at aktie crowdfunding ligefrem vil revolutionere den måde, virksomheder i fremtiden vil fremskaffe kapital.
”Aktie crowdfunding kan være en medhjælpende ting til at få hjulene i gang for virksomhederne. Men det er et redskab, man kan bruge på lige fod med andre redskaber i skuffen og ikke nøglen til vækst,” siger han og fremhæver, at en bred kreds af ´løse` investorer aldrig vil kunne erstatte banken og den klassiske investor, der udover kapital stiller sin erfaring til rådighed for de unge virksomheder.
”Pengene er selvfølgelig vigtige for at komme i gang, men sparringen og den kritiske vinkel fra en investor spiller en næsten ligeså stor rolle for en nystartet virksomheds succes,” oplever han.

Crowdfunding
• Mens aktie crowdfunding ikke er muligt i Danmark endnu, er rewardbaseret crowdfunding i vækst i Danmark. Sidste år steg succesraten for projekter, der blev gennemført på baggrund af denne form for kapitalfremskaffelse, med 250 procent.
• I USA blev der crowdfundet for over en milliard dollar sidste år.
Kilde: Booomerang.dk

Der er lukket for kommentarer.