Mobiletelefonen er fremtidens betalingsmiddel

Tekst: Christian Barnholdt

Mobiltelefonen har på få år nærmest revolutioneret dagligdagen for det moderne menneske. Den er blevet den vigtigste personlige teknologi, og den har opslugt de tre andre hidtil uundværlige personlige teknologier: Pungen, uret og nøglen. Eller er ved at gøre det.

Jan Damsgaard, professor og leder af afdelingen for IT-ledelse ved Copenhagen Business School.

Jan Damsgaard, professor og leder af afdelingen for IT-ledelse ved Copenhagen Business School.

I hele den moderne civilisations historie er der løbende sket store teknologiske ændringer på stort set alle områder af menneskets aktiviteter. Det gælder også for betalingsmidler, hvor de første mønter blev skabt i Lilleasien omkring år 600 fvt, de første sedler i Kina omkring år 1000 og de første checks i Holland omkring år 1600.
Og hvor det helt dominerende betalingsmiddel i dagens Danmark, Dankortet, blev skabt i 1983 og nu er blevet så udbredt, at 98 % af den voksne befolkning bruger det.
Men udviklingen fortsætter, og prognosen er klar: Mobiltelefonen vil blive fremtidens vigtigste betalingsmiddel og vil på sigt også opsluge Dankortet.
Så klart lyder forudsigelsen fra Jan Damsgaard, der er professor og leder af afdelingen for IT-ledelse ved CBS, Copenhagen Business School, og er medforfatter til ’Rapporten om nye betalingsløsninger’. Den udkom i november 2013 og er udarbejdet af Betalingsrådet, der blev nedsat af Nationalbanken i 2012 med en kreds af interessenter, der skal forsøge at blive enige om fremtidens betalingsstruktur og dermed også om fremtidens Dankort.

Den uundværlige mobil
Jan Damsgaards forudsigelse er blandt andet påvirket af et eksperiment, han har lavet i sin undervisning:
”Jeg bad de studerende om at overlade deres mobiltelefon til deres sidemand og sende den videre til den næste sidemand. Det havde de ekstremt svært ved, og det viser jo, hvad vi jo nok vidste i forvejen. At mobilen er blevet vores vigtigste personlige teknologi, som vi jo næsten har med i seng og som vi meget nødigt slipper af syne.”
Jan Damsgaard er derfor overbevist om, at mobiltelefon bliver fremtidens digitale pung, og at den derfor også vil erstatte Dankortet. Formodentlig på den måde, at Dankortets funktioner bliver flyttet over på mobiltelefonen, mens det bagvedliggende betalingssystem vil blive bevaret stort set, som det er i dag.
En anden grund til at tro på mobilen som den digitale pung er, at den lever op til de fire fundamentale krav til fremtidens betalingsmiddel, som er nævnt i Betalingsrådets rapport: At det skal være hurtigt, nemt, billigt og trygt.
Derfor er Jan Damsgaard ikke i tvivl om, at mobiltelefonen er fremtidens betalingsmiddel. Men hvordan den bagvedliggende betalingsstruktur kommer til at se ud, er han mere i tvivl om:
”Danske Bank har jo på kort tid fået kæmpesucces med sit initiativ Mobile Pay, og de øvrige banker har lanceret det, der hedder Swipp, og de fire store teleskaber har netop præsenteret deres eget betalingssystem med navnet Paii. Så vi har kun set begyndelsen på en udvikling, der vil bringe masser af nye spillere og nye betalingsløsninger på banen.”

Andel der vil betale med mobiltelefon

Mobil_Figur 4-12 til ekstern
Anm.: Figuren viser andelen af deltagere i undersøgelsen, der ville bruge deres mobiltelefon til betalinger, hvis det var muligt.
Kilde: Danmarks Nationalbanks forbrugerundersøgelse, 2013. Fra Betalingsrådets rapport.

Der er lukket for kommentarer.